Hoe leren kinderen lezen?

Van Baby’s eerste woord tot de eerste keer dat hij een complete zin bij elkaar brengt, is er veel om naar uit te kijken terwijl zijn spraak en taal vooruitgaan. Maar het kan moeilijk zijn om te weten of uw peuters en kleuters de juiste vooruitgang boeken. “Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tijdlijn, maar de beste manier om de taalvaardigheden van je baby te helpen ontwikkelen, is door gewoon met hem te praten”, zegt Rahil Briggs, Psy.D., een kinderpsycholoog in The Children’s Hospital op Montefiore in New York City .

“De belangrijkste manier waarop kinderen leren spreken en hun woordenschat vergroten, is door thuis naar hun ouders te luisteren,” zegt Dr. Briggs. Om u hierbij te helpen, hebben we de typische taalmijlpalen vermeld waarop u op elke leeftijd moet letten. Als u denkt dat uw kind zich niet in een gestaag tempo ontwikkelt, raadpleeg dan altijd uw kinderarts voor advies.

Leeftijd 1

Je kleintje begint net met jou te communiceren, behalve huilen. Op deze leeftijd moet uw baby in staat zijn om:

 • Zeg een handvol woorden. Je peuter heeft op dit moment nog steeds een beperkte woordenschat, maar je kunt hem helpen groeien door elke dag met hem te lezen en met hem te praten, adviseert Dr. Briggs. “Op deze leeftijd is de belangrijkste zorg dat de toespraak van de baby ‘mama’ en ‘dada’ specifiek is, wat betekent dat wanneer hij die twee woorden zegt, hij feitelijk verwijst naar mama en papa – niet naar de beker of hond. ‘

 • Volg je stem. Hoewel je kleintje niet veel woorden zegt, brult hij veel en probeert hij de geluiden te imiteren die anderen van haar horen. Ouders “horen klinker en medeklinker-gebabbel te zijn met 8 of 9 maanden, en het gaat door als baby begint met het vormen van woorden rond de 12 maanden”, zegt Dr. Briggs.

 • Reageer dienovereenkomstig. Kinderartsen houden zich nu vooral bezig met de receptieve taal van uw kind. Herkent hij je stem? Stelt hij zijn hoofd op verschillende geluiden? Lacht hij als anderen lachen? “Zelfs op deze leeftijd kan hij met de intentie communiceren en krijgen wat hij wil door naar een object te wijzen of ernaar te kijken, hij moet ook in staat zijn om je ogen te volgen en te kijken waar je naar op zoek bent”, zegt Kenn Apel, Ph.D. , voorzitter van de Raad voor academische programma’s in communicatiewetenschappen en aandoeningen in Minneapolis en co-auteur van Beyond Baby Talk. Deze responsieve acties zijn belangrijker dan hoeveel woorden uw kind kan zeggen.

 • Volg de eenvoudige richting. Bekijk naast het reageren ook of uw kind eenvoudige eenrichtingsaanwijzingen en commando’s volgt, zoals zijn armen opheffen wanneer u ‘op’ zegt, zijn melk drinkt wanneer u hem dat zegt, u op verzoek een stuk speelgoed geeft en stopt wat hij is doen wanneer je hem “nee” zegt (hoewel hij waarschijnlijk zal proberen het opnieuw te doen!).

Leeftijd 2

Deze leeftijd is het magische getal om te weten of een kind op het goede spoor is met spraak of laat is praten. Rond deze periode moet je groeiende peuter in staat zijn om:

 • Breid vocabulaire uit. Tegen 24 maanden moet uw kind regelmatig ongeveer 50 woorden gebruiken, zoals meer, vruchtensap en oma. “Het jaar tussen 12 en 24 maanden is het meest opwindende jaar op het gebied van taalontwikkeling,” zegt Dr. Briggs. “Uw [tot] heeft een vocabulaire boost en moet woorden herhalen die zij van u hoort.”

 • Verbind woorden. Je zou ook moeten opletten dat je kleintje zinnen van twee zinnen samenstelt (“Mijn bal” of “Auto gaan”). Maar maak je geen zorgen over de uitspraak op dit punt – slechts ongeveer 50 procent van wat ze zegt, zal volledig begrijpelijk zijn.

 • Gebruik voornaamwoorden. Inmiddels zal je peuter het concept ‘ik’ en ‘jij’ beginnen te begrijpen – hoewel ze de woorden misschien niet altijd goed gebruikt. Ze zou haar bijvoorbeeld kunnen noemen als ‘zij’ en zichzelf als ‘jij’. Dit is normaal en niets om je zorgen over te maken – ze zal het op tijd onder de knie krijgen.

 • Identificeer objecten en lichaamsdelen. Uw kind moet in staat zijn om naar haar neus, ogen, mond, enzovoort te wijzen en elk lichaamsdeel te zeggen, hoewel veel kinderen zullen wijzen voordat zij het kunnen verwoorden. Je kleintje kan ook naar afbeeldingen van de juiste objecten wijzen wanneer wordt gevraagd “Waar is de bal?” of “Laat me de hond zien.”

Leeftijd 3

Je kleintje ontwikkelt zich tot een behoorlijk chatterbox. Inmiddels zou je kleuter in staat moeten zijn om:

 • Spreek duidelijk in eenvoudige zinnen. Tegen de tijd dat de voorschool rondrent, moet je gemakkelijk begrijpen wat je kind zegt – of tenminste 75 procent ervan. “Je kunt op deze leeftijd een gesprek voeren met een kind, waar hij je vragen stelt en dingen vertelt die in zijn tijd zijn gebeurd”, zegt Dr. Briggs.

 • Teken meerdere woorden samen. Je zult versteld staan ​​hoe je kleintje het heeft in zinnen die uit drie tot zes woorden bestaan. “Het zijn complete zinnen, maar eenvoudige, zoals ‘Mama eet’ ‘, zegt dr. Apel.

 • Kies de juiste woorden. De dagen dat je wijst naar iets dat hij wil, zijn definitief voorbij. Hij moet een woord kennen voor bijna alles wat hij wil identificeren, en hij moet in staat zijn om verbaal te vragen of objecten aan te duiden.

 • Volg verzoeken uit twee delen. Het begrijpen en uitvoeren van meer gecompliceerde verzoeken is een andere ontwikkeling. Uw peuter moet in staat zijn om direct te handelen