Hoe te versieren met verticale tuinen

Een verticale tuin is een muur die een tuin met verticale planten omvat, die zowel binnen als buiten kan worden geïnstalleerd. Net als groendaken zijn verticale tuinen een perfecte manier om meer groen te gebruiken in stedelijke gebieden. Ze zijn slechts een kleine voetafdruk, sowieso nodig voor de ‘vergroening’ van vele vierkante meters. Een verticale tuin, zowel binnen als buiten, kan met behulp van een klemsysteem op vrijwel elke wand worden gebouwd. Een geïntegreerd irrigatiesysteem zorgt voor de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen aan de plantenwand.

We bevinden ons in het tijdperk van consumentisme, dat aan de ene kant goed kan zijn omdat het ons in staat stelt om optimaal gebruik te maken van de hulpbronnen en technologie die ons ter beschikking staan, maar aan de andere kant verbruiken we veel niet-hernieuwbare energie die het milieu uiteindelijk zal betalen. Een voorbeeld van een verticale binnentuin: .

Verticale tuinen zijn goed voor het milieu

De zogenaamde groene muren, verticale tuinen of plantengevels hebben veel positieve effecten. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat binnensteden met groen in de zomer enkele graden sneller afkoelen. De gevels van de beplanting helpen zo het hitte-eilandeffect te verminderen. Anderzijds zorgen ze voor een grotere biodiversiteit en absorberen ze vervuilende deeltjes uit de lucht, vooral ultrafijne deeltjes die normaal diep in de luchtwegen worden ingeademd. Bovendien voelen mensen zich beter, gezonder, productiever en gezelliger in een groene omgeving.

Cultivatie muren, groene muren of verticale tuinen zijn erect samenstellingen bedekt met planten van verschillende soorten die de decoratie van zowel de binnen-en buitenkant van gebouwen en oppervlakken mogelijk te maken. Steeds vaker waren we in eerste instantie verbaasd over hoe een plant onder deze omstandigheden kon groeien. Hoe precies doen ze dat? Zij zijn geworteld tussen twee aan de wand bevestigde vellen vezelachtige bestanddelen of door middel van op deze plaats aangebrachte grondpanelen.

Voordelen van verticale tuinen

Verticale tuinen verfraaien ruimtes en verbeteren de luchtkwaliteit door stof en zwevende deeltjes op te vangen, CO2 op te nemen en zuurstof te produceren. Alsof dit nog niet genoeg is, vormen ze een onverslaanbare term en akoestische isolator. Voor de ontwikkeling van een verticale tuin, zoals in elke andere, moet aandacht worden besteed aan verschillende omstandigheden, zoals het klimaat of de locatie. Onze tuin en planten zullen er mooier uitzien als we ze kiezen volgens deze omstandigheden.

Een ander kenmerk waarmee rekening moet worden gehouden, is het totale gewicht van de installatie, inclusief grond, planten en water. En, tot slot, irrigatie: Het is essentieel om een goede drainage om planten te voorkomen rotten of het uiterlijk van de gevreesde schimmels en infecties; de meest voorkomende vorm van irrigatie bestaat uit een pomp om het water dat valt in de container gelegen in het onderste gebied te recyclen.