Is het moeilijk om piano te leren spelen?

Technisch gezien zijn er inderdaad veel uitdagingen, want de piano bestaat uit het gebruik van twee handen, waarbij zowel de linker- als de rechterhand hun eigen, aparte (maar complementaire) melodie dragen. Vervolgens zal het fysieke manoeuvreren van je vingers, polsen en schouders anders zijn.

Een van de moeilijkste elementen van een goede techniek is de totale ontspanning van polsen en armen. Vaak zullen mensen (waaronder ikzelf al jaren) hun polsen en onderarmen strakker maken, vooral als het stuk in tempo of dynamiek toeneemt. Dit belemmert niet alleen uw vermogen om een rijke en diepe geluidskwaliteit te creƫren, maar veroorzaakt ook mogelijke verwondingen en pijn.

DE TECHNIEK VOOR HET BEHEERSEN VAN DE PIANO

De sleutel is om het natuurlijke gewicht van je arm te gebruiken. Het heeft me ook enkele jaren gekost om me hieraan aan te passen. Kortom, stel je voor dat je arm eerst een dood gewicht is. Houd het in de lucht. Dan, met behulp van de natuurlijke zwaartekracht, laat het op de toetsen vallen. Dit is het gewicht dat je wilt gebruiken. Het moeilijke is om op deze ontspannen manier door te gaan met je praktijk, maar je moet eerlijk zijn tegen jezelf als je voelt dat je spieren zich aanspannen en je armen loskomen als dit gebeurt.

Hoe meer ontspannen je vingers, handen, polsen, armen en schouders, hoe beter je techniek zich ontwikkelt. Als je deze fundamentele vorm eenmaal hebt vastgesteld, zal het toevoegen van andere sets van piano vaardigheden en het leren van moeilijkere stukken een soepeler proces zijn.

Vergeet niet dat het goed kunnen spelen van de piano (en alles goed doen) tijd en toewijding vereist. Idealiter wil je niet alleen oefenen, maar ook goed oefenen. Ik moedig u aan om dit prachtige instrument te proberen en in uw eigen tempo te leren; het heeft vreugde en kleur gebracht in het leven van veel mensen, en ik vertrouw erop dat het hetzelfde voor u kan doen.